Üniversitemizde “A'dan Z'ye Bilgi İşlem Daire Başkanlığı-Sorun Söyleyelim 5” Hizmet İçi Eğitimi Verildi
7 Temmuz 2023 | 10:14

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “A'dan Z'ye Bilgi İşlem Daire Başkanlığı-Sorun Söyleyelim 5” konulu hizmet içi eğitim programı düzenlendi.

15062023/2-1

Teknoloji Fakültesi A2 Giriş Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim programına Öğrenci İşleri Daire Başkanı Doç. Dr. Ahmet Mavi, akademik ve idari personel katıldı. 

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay moderatörlüğünde yüz yüze olarak gerçekleştirilen eğitim Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ayaz, Sistem Yönetimi Müdürlüğü Şube Müdürü Öğr. Gör. İbrahim Akşit, Yazılım ve Programlama Müdürlüğü Şube Müdürü Öğr. Gör. Özlem Alpay, Destek Hizmetleri Müdürlüğü Şube Müdürü Ayşe Erdoğan, Ağ Yönetim Müdürlüğü Şube Müdürü Gülin Mahiroğlu, Bilişim Güvenliği Biriminden Uzm. Dr. Onur Ceran, Veritabanı/Yazılım Birimi Yazılım ve Devops Uzmanı Yusuf Andiç konuşmacı olarak yer aldı.

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay yaptığı açılış konuşmasında: “57.’sini düzenlediğimiz hizmet içi eğitim programına hepiniz hoş geldiniz. “A'dan Z'ye Bilgi İşlem Daire Başkanlığı-Sorun Söyleyelim 5” konulu eğitimimizde Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız ekibi yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, yaşadığınız sorunlar ve sorularınızı cevaplandıracak. Değerli katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Kendilerini daha yakından tanıtmak ve çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, sorunlarınız hakkında bizlerin bilgi sahibi olması ve sorularınızı cevaplamak amacıyla bir araya geldiklerini belirterek sözlerine başlayan Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ayaz şöyle konuştu: “Üniversitemiz Bilgi işlem Daire Başkanlığı ülkemizin teknoloji alanında gelişmelere bağlı olarak 1987 yılında kurulmuştur. 1993 yılında ise ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte Türkiye’de internete ilk bağlanan üç üniversite arasında yer almaktadır. Zamanla ihtiyaçlar çerçevesinde firewall, e-posta sistemleri, sunucu ve makine sayılarının artması ile hem uzmanlık alanlarımız hem çalışma alanlarımız gelişerek değişti. Günümüz itibari ile 65 m2’lik sistem odamız, 3’ü kampüs güvenlik kamera sisteminden oluşan 10 adet kabinet, depolama üniteleri, sunucular, fizik bölümüne hizmet veren HPC sistemi, Big Data dediğimiz yapay zekâ merkezimizde proje bilgisayarlarımız ile 40bini aşkın öğrenci ve 10bini aşkın personele hizmet sunmaktayız.”

Yine aynı şekilde Hastanemizde de yoğun bir çalışma temposu ile sundukları hizmetlerin olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ayaz; “TÜRKSAT üzerinden, pandemi döneminde her bir hasta odasına internet kabloları ve kablosuzların çekilmesi, kameraların montajı gibi zorlu bir projeyi tamamladık. Toplamda 3700 odaya, 520 km’nin üzerinde kablo, 16 km’nin üzerinde fiber kablo döşenerek 1640 adet acces point yerleştirildi. 500’ün üzerinde kamera montajı yapılarak sistem odaları yenilendi. Bütün bu çalışmalar aynı zamanda diğer hizmetlerimiz kesintisiz yürütülürken yapıldı. Şu anda Diş Hekimliği Fakültemizin altyapısını yenileme projesi üzerinde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. İnşaatı devam eden yeni Bilgi İşlem Hizmet binasının tamamlanmak üzere olduğu ve yakında taşıma işlemlerinin başlayacağı ifade edildi. Bu yeni bina ve sistemlerle birlikte Bilgi İşlem Daire Başkanlığının yeni bir statüye kavuşarak dış kurum ve kuruluşlara da hizmet verebilen bir yapıya gelebileceği vurgulandı..

Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ayaz,  birim çalışmaları hakkında şu bilgilerle konuşmasına devam etti: “Bunun yanında GUZEM ile işbirliği içinde bir buçuk senedir yapay zeka destekli çevrim içi sınav sistemi gibi yenilikçi projelerimizi geliştiriyoruz. Sınava giren kişinin görüntüsünü alarak sınav boyunca bu kişinin ekranda kalıp kalmadığını tespit ediyoruz. Tarım Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile geniş katılımlı sınavlar yapmak üzere bir anlaşma süreci yürütüyoruz. Bir diğer projemiz ise GaziVerse isimli Metaverse ortamında Rektörlük binamızın modellemesini yaptık. Bunun dışında birçok içerik yönetim sistemi, ar-ge projeleri, laboratuvarların yönetim sistemi, kurs takip sistemlerini oluşturarak çalışır durumda kalmaları için hem güncellemelerini hem bakımlarını yapmaktayız. Vakit ayırıp katıldığınız için hepinize teşekkür eder, verimli bir toplantı olmasını dilerim.” dedi.

Hizmet içi eğitim programı, katılımcıların öğrenci ve personel bilgi sistemleri, e-posta hizmetleri, kablosuz sunucu bağlantıları, veri yönetim yetkileri, lisanslı programların yenilenmesi, kişisel verilerin korunması gibi konulara ilişkin soruların yanıtlanması ile devam etti. Program, Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın konuşmacılara dolayı teşekkür belgesi vermesi ve günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.

15haziran-1AdanZye-1

background image